Undvik opastöriserade mejeriprodukter och opastöriserade förpackade juicer. Mögelost tex. Grönmögelost, Camembert och Brie är risklivsmedel, även den som är gjord på pastöriserad mjölk. Om den används i matlagning upphettad till bubblande het kan den ätas utan risk. Smältost på tub, även mögelostvariant är säker. Alla typer av hårdost (pastöriserad eller opastöriserad) kan också ätas utan risk, liksom pastöriserad fetaost och färskost i ask.
Ät inte rått kött. Genomstek köttfärs och helt kött av fågel, lamm, gris och vilt. För nötkött gäller att det inte behöver vara genomstekt; det kan vara medium rare, dvs bara 58 grader C – men det inte ska vara rått.
Torkat, kallrökt eller gravat kött som parmaskinka och salami bör frysas i tre dygn innan man äter.
Rå, kallrökt, gravad eller varmrökt fisk och skaldjur
Minst risk: varmrökt lax.
Mest risk: kallrökt lax, gravad lax samt sushi bör ätas så färskt som möjligt, ät nygjorda eller nyförpackade produkter. Kontrollera förpackningsdatum och undvik mot slutet av hållbarhetstiden.
Ostron och blåmusslor bör hettas upp.
Koka importerade frysta hallon i en minut innan du äter dem. Det har visat sig vara förhållandevis vanligt att de innehåller novovirus, det vill säga vinterkräksjuka.
Skivat kallskuret smörgåspålägg och kall färdigmat: ät nyförpackade produkter. Kontrollera förpackningsdatum och undvikt mot slutet av hållbarhetstiden
Avstå mjukglass och milkshake från restauranger, undvik is från ismaskin.
Buffémat: Se till att kyld mat hålls kallt, och att varm mat hålls ordentligt varm, ta helst nylagad mat
Undvik helt:
Grapefrukt (och de besläktade frukterna Pomelo, Grape, Ugly, Sweetie, Carambola=Stjärnfrukt). Intag av dessa frukter och juicer ökar blodkoncentrationen av en del immunsänkande-, blodtrycks- och kolesterolsänkande mediciner vilket kan leda till medicinöverdosering.
Låt bli naturläkemedel då vi vet att en del av dessa påverkar dina mediciners effekt. De flesta är inte undersökta eftersom det inte finns några myndighetskrav på att man gör sådana undersökningar.
Vikings Matgrupp
Kerstin Braxell / Jenny Karsberg