James: Finaste gåvan en människa kan ge en annan människa är livet.

Idrott och träningen var och är mitt liv. Jag har sprungit New York maraton och Stockholms maraton fyra gånger. Jag har också sprungit alla lokala löptävlingar.

Men år 2012/2013 började jag känna mig trött och orkeslös. Jag trodde att det berodde på att jag tränande för lite, så jag tränade mer och mer men var fortfarande trött och orkeslös. Blev andfådd och svullen i benen också.

Jag gick till vårdcentralen och läkaren skickade en remiss till hjärtmottagningen på sjukhuset. Då fick jag diagnosen, hjärtsvikt. Varför fick jag hjärtsvikt?  Ingen kunde förklara detta. Jag som var så vältränad.

Under min julsemester till Skottland, fick jag mera besvär med mina symtom och måste söka sjukhus där. Jag blev inlagd under tio dagar och efter utskrivning rekommenderade de att när jag kommer tillbaka till Sverige måste jag testa mig för amylvidos.  Efter flera undersökningar och prover på Umeå Norrlands Universitetssjukhus fick jag diagnosen; TTR amyloid cardiomyopathy. Amylidos i hjärtmuskeln är en ovanlig sjukdom som gör att hjärtmuskeln blir styv, vilket leder till orkeslöshet, andfåddhet och ödem.

Sjukdomen är ärftlig och orsakas oftast av en genetisk förändring hos afroamerikaner. Av okänd anledning är det uppskattningsvis runt fyra procent män som drabbas av detta.

I november 2013 reste jag ner till Sahlgrenska sjukhuset för undersökningar och prover, de bedömde att jag behövde ett nytt hjärta och placerade mig på väntelistan.

En februarinatt fick jag ett telefonsamtal. En röst i telefonen sa, vi har ett nytt hjärta till dig nu. Jag skakade i hela kroppen. Det var bara att åka med.

När jag kom till flygplatsen, informerade de mig att flygplanet hade fått punktering och inte kunde lyfta. De måste ringa efter ett nytt flygplan. Efter tre timmars väntande lyfte jag mot Göteborg och ett nytt liv. Allting gick bra. Ingen avstötning. Efter fyra veckor där åkte jag hem.

Jag har börjat träna igen med tanke på medicin, kost, motion och mental träning i fokus. Min livskvalitet har blivit bättre. Jag hoppas på ett långt och produktivt liv.

Jag känner stor tacksamhet till de duktiga kirurgerna och all vårdpersonal. Och jag är evigt tacksam till den person som donerade sitt organ.

James Grey