Jenny: 30-årsdagen var inte som vilken dag som helst. Jag trodde det var min sista födelsedag

Mitt namn är Jenny, jag är 41 år och jag är född med lungsjukdomen cystisk fibros.

 

Under min uppväxt så gick min hälsa upp och ner. I 20-årsåldern mådde jag jättebra men sedan har det gått än hit och än dit. Precis innan jag fyllde 30 gick det fort utför. Jag blev så dålig att jag var tvungen att få syrgas 24 timmar om dygnet och orken rasade. Trots allt gick jag mina 600 meter för att hämta posten, men det tog över en timme att ta mig dit, för att sedan ta lika lång tid hem igen.

30-årsdagen var inte som vilken dag som helst. Den ständiga syrgasen och vetskapen om att lungkapaciteten låg på knappa 16 % gjorde att jag trodde det var min sista födelsedag.

Jag hamnade på väntelistan för lungtransplantation. Min väntan blev inte lång och efter drygt 6 veckor kom samtalet. Rehabiliteringen gick bra och årskontrollen var kanon och visade normal lungfunktion. Oturligt nog fick jag tre avstötningar som avlöste varandra strax efter årskontrollen, dessutom fick jag en tumör som kapslade in luft- och matstrupen men även det hämtade jag mig från. Visst har det varit några hinder men inget utan att jag är kvar här!

2010 gick EHLTG – European Heart and Lung Transplant Games av stapeln i Växjö. Tävlingar har aldrig varit något för mig, då jag hela mitt liv endast haft som mål att överleva. Men jag tyckte ändå att jag kunde vara med på hemmaplan och anmälde mig.

Vilken gemenskap! Wow! Det var så roligt och härligt att träffa andra från hela Europa som genomgått liknande saker som jag själv. Det var en upplevelse som knappast går att beskriva.

Nu har jag firat 11 år med mina nya lungor och är på mitt tredje Europamästerskap för hjärt- och lungtransplanterade som i år 2014 äger rum i Vilnius, Litauen. Jag ställer upp i spelen dels för att visa omvärlden att man kan komma tillbaka genom att någon tagit ställning till organdonation och på så vis även sprida budskapet om donation. Dels vill jag hedra min donator som gjort det möjligt för mig att leva vidare genom att ge den finaste gåvan en människa kan ge en annan – nytt liv.

Det är en ära att få representera Team Sweden i sådana här spel och med vetskapen om att det är genomförbart tack vare fantastiska donatorer som gjort livet möjligt för detävlande.

Lev idag – morgondagen är inte given.